Kan man få cancer av besprutade grönsaker?

Det har genomförts några amerikanska studier som visar att bekämpningsmedel och andra gifter som används för att bespruta frukt och grönsaker, för att hålla dem fria från skadliga insekter och andra parasiter  kan vara farliga för barn och unga. Forskarna har kunnat påvisa ett samband mellan att få i sig de mest använda kemikalierna som barn och att utveckla cancer senare i livet. I en studie menar forskarna att barn i förskoleålder ska vara särskilt känsliga för dessa ämnen.

När man studerade olika frukter för att kartlägga hur mycket bekämpningsmedel de innehöll upptäckte man att persikor, äpplen, vindruvor, jordgubbar och päron kunde innehålla höga halter av skadliga ämnen. Resultaten för grönsaker visade på att tomater, paprikor, sallad, broccoli, spenat, gröna bönor och selleri också innehöll mycket högre nivåer än vad som är önskvärt. Den animaliska produkt som stack ut gällande bekämpningsmedel var olika former av mjölkprodukter.

I dagsläget förs de flesta studierna på enskilda ämnen eller preparat och därmed är kunskapen mycket låg kring hur dessa ämnen, som används för olika frukter och grönsaker, påverkar människor i kombination med varandra.

Sätt att äta säkrare frukt och grönt

Det är allmän kunskap att frukt och grönt är en nödvändig del av en hälsosam kost och därför går det inte att utesluta dessa produkter ur dieten. Därför är det viktigt att försöka införskaffa hälsosamma råvaror och hantera frukt och grönsaker på absolut bästa sätt. Det är också nödvändigt att äta en varierad kost för att intaget av ett särskilt gift inte ska bli dominerande i kosten och i kroppen.

Vissa bekämpningsmedel kan avlägsnas genom att de tvättas noga i vatten. För att vara extra säker kan man även skrubba de produkter som klarar av den omilda behandlingen. Ett annat sätt att minska intaget av gifter är att köpa ekologisk mat som fått växa utan att några gifter har används i framställningen.

Vill du läsa mer intressanta cancer relaterade artiklar klicka här.