Må gott med både hälsokost och kosttillskott

Utbudet av grönsaker, frukt och bär är stort året om. Trots detta kan det i vissa fall vara svårt att få i sig alla näringsämnen, vitaminer och mineraler. Då kan hälsokost och kosttillskott vara ett bra alternativ.

När du behöver kosttillskott

En vuxen person som äter normalt och rör på sig, får i de flesta fall i sig tillräckligt med näringsämnen. Dock finns det tillfällen i livet då du behöver ett eller flera kosttillskott.

Veganer behöver ta ett tillskott av vitamin B-12. Det är ett livsviktigt vitamin som kan ge allvarliga skador på bland annat nervsystemet vid en längre brist.

Äldre personer och kosttillskott

D-vitaminbrist är relativt vanligt, inte minst hos äldre personer. D-vitamin finns bland annat i fetare fiskar som lax och makrill och ägg. Solljus bildar D-vitamin i huden och en kort stunds sol räcker för att bilda D-vitamin. Äldre som vistas sällan i solen eller muslimska kvinnor med heltäckande klädsel, kan få brist på D-vitamin.

Gravida kvinnor och kosttillskott

I dag rekommenderas kvinnor som planerar graviditet att ta folsyra som kosttillskott. Forskning visar att folsyratillskott minskar risken för ryggmärgsbråck hos fostret. Även järntillskott kan behövas, dock ska läkare eller barnmorska alltid rådfrågas.