Hälsosam mat

Att skapa sig en sundare livsstil och äta mer hälsosam mat har blivit allt viktigare för människor de senaste åren. Tidningar och nyhetsmagasin publicerar massor artiklar om hur man kan leva och äta sundare för att må bättre.

Enligt denna artikel på Livsmedelsverkets hemsida äter vi nästan dubbelt så många ”tomma” kalorier som vi egentligen har plats för. Det beror bland annat på ett för stort intag av onyttigheter som glass, godis, snacks och läskedrycker.Det finns många fördelar med att börja äta mer hälsosam mat. Börjar man äta nyttig mat regelbundet kommer det snabbt resultera i att man får en ökad energinivå och orkar mer. Genom att äta mer nyttig mat minskar man samtidigt risken för hjärt- och kärlsjukdomar, eftersom man minskar intaget av onyttiga fetter och sänker kolesterolhalten i blodet.

Ekologisk mat

Debatten om ekologiskt odlad mat har länge varit på tapeten i Sverige.För att en produkt ska få klassas som ”ekologisk” krävs att inga kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel används vid tillverkningen. Det krävs även en begränsad användning av läkemedel som antibiotika vid boskapsuppfödning. Om ett djur måste behandlas med läkemedel så måste också karenstiden förlängas innan djuret får slaktas. Här kan du läsa mer om ekologisk mat.

Minska intaget av onyttiga fetter och öka intaget av frukt och grönt

Byt ut dina feta livsmedel mot något som innehåller en mindre andel fett. Du kan till exempel börja använda ost med lägre fetthalt eller byta ut chipsen mot frukt och grönsaker när du känner för att äta snacks.

Drick rikligt med vatten flera gånger om dagen

Ibland är det lätt att glömma bort att dricka tillräckligt med vatten under dagen. Kroppen behöver ett dagligt intag av minst liter vatten beroende på kroppsvikt. Dricker du dessutom kallt vatten så bränner kroppen fler kalorier eftersom den måste värma upp vattnet till kroppstemperatur. Läs mer om vatten och hälsa här.