Hälsosam kost under graviditeten

Vi bör alltid tänka på vad vi äter, men i vissa skeden är detta viktigare än andra. Under graviditeten är detta troligtvis viktigare än någonsin då barnet även påverkas. Att håll en hälsosam kost under graviditeten behöver inte vara svårt, men det finns flera saker att uppmärksamma.

Vitaminer och mineraler

En varierad kost är alltid bra då det lättare säkerställer kroppens behov av alla essentiella vitaminer och mineraler. En gravid kvinna kan dock behöva lite extra på en del områden:

  • Järn bidrar till blodproduktionen och under graviditeten ökar bland annat blodvolymen. Får man i sig för lite järn finns därmed risken för blodbrist.
  • Folsyra, även kallad vitamin B9, är viktig för fostrets utveckling och behövs därför i större utsträckning när man är gravid.

Ät inte för två

Att äta för två är något de flesta säkert har hört om graviditet. Men detta är faktiskt inte sant. Kroppen är på många sätt en väldigt effektiv maskin och kräver inte helt plötsligt dubbelt så mycket mat bara för att man blivit gravid. Som mest kan man öka sitt intag med ett extra mellanmål per dag.

Fokusera på näringsrik mat

Näringen är dock av största vikt och det gäller att se till att man väljer riktigt näringsrika livsmedel. Välj färsk mat i den utsträckningen det är möjligt då färsk mat innehåller mer näringsvärde. Varje dag bör inkludera fullkorn, färsk frukt och grönsaker. Satsa även på magert kött och fet fisk som makrill, lax, öring och sardiner åtminstone två gånger i veckan.

Mat att undvika

Få maträtter är direkt skadliga för människor bara för att de är gravid. Men det har fortfarande tagits fram riktlinjer man kan följa som minskar de potentiella riskerna:

  • Genomstek kött ordentligt och ät det absolut inte rått.
  • Välj bort viltkött för att minska risken höga halter av bly.
  • Undvik att äta lever för att inte överdosera på A-vitamin. Leverpastej går dock bra.
  • Drick inte för mycket koffeinhaltiga drycker varje dag. Upp till 3 koppar kaffe går bra.