Ekologisk mat

En ekologisk kost är välgörande för miljön samtidigt som vi slipper att få i oss onödigt mycket med gifter genom vår föda. Att äta ekologiskt är att ta ansvar för miljön och sin hälsa.

Fräscha ekologiska grönskare

När man har beslutat sig för att äta ekologiskt finns det en hel del att fundera över. Kan man äta helt ekologiskt hela tiden och vad är viktigast att  börja med?

Självklart så är det upp till var och en hur fullständigt man ska gå in i det ekologiska mattänket. Att tänka ekologiskt kan vara ett helhetskoncept som även innefattar att leva miljövänligt på andra sätt. Med till exempel soppsortering, kollektivåkande och miljövänliga semesteralternativ.

Kanske känns det även naturligt att odla sina egna grönsaker. Så att man med säkerhet veta att morötterna är 100 procentigt ekologiska.

Men man måste börja någonstans. Det är bra att starta med livsmedelsgrupper som man äter stora mängder av eller de produkter som är kraftigt besprutade. Börja gärna med att köpa ekologisk potatis, kött, mejeriprodukter, kaffe, bananer och vindruvor.

Numera är utbudet på ekologiska produkter så pass brett så att det är möjligt att nästan alltid äta mat från ekologiska råvaror. Ibland händer det att vissa mindre ingredienser fattas men då går det att ändra på recepten eller menyn. För att få ett större miljömässigt tänk så kan man även se till att anpassa sina maträtter efter odlingssäsongen, så man slipper köpa varor som transporterats onödigt långt. Även att vara noga med att inte kasta bort mat i onödan är viktigt ur ett miljöperspektiv.

Det finns även restauranger som har ekologiska rätter på sin meny så att man kan äta ekologiskt även om man inte tillagar maten själv. Även alkoholhaltiga drycker som vin, öl och wiskey finns i ekologiska varianter. Så det är inte en omöjlighet att kunna avnjuta en ekologisk pubrunda i goda vänners lag.

Enligt livsmedelsverket så har ekologiskt råvaror ett större innehåll av c-vitaminer, lägre vatteninnehåll och innehåller färre gifter och tillsatser.