Kalas och högtider innebär ett stor kliv bort från vardagslivet. Det ska ätas mer och dekoreras, ett dussintal människor eller fler ska delta och kanske till och med sova över. Vid dessa tillfällen är det svårt att hålla budgeten och vara ekologiskt. Eller är det?
Knytkalas
Istället för att betala tusentalskronor för trerätters med dessert kan du skapa ett knytkalas när det är dags att fira. Skriv med i inbjudan att alla ska ta med sig något att äta. För att vara säker på att alla inte tar med samma sak kan du även dela ut uppgifterna. Den dyraste posten borde du så klart betala för själv, annars framstår du bara som snål. Be någon ta med bröd och dryck, en annan kan göra en dessert, en tredje tar med kakor och så vidare. För att vara mer miljövänlig är det bättre om alla äter på riktigt porslin och med riktiga glas som du bara diskar efteråt. Har du inte tillräckligt kan du köpa plastmuggar men spara dem, bara skölj och handdiska dem lätt för att återanvända dem nästa gång det vankas storbjudning.
Återanvänd rekvisita
När du köper in alla tillbehör till kalaset fattas det genast några hundralappar eller mer på kontot. Om kalaset är en årlig händelse är det smartare att vara rädd om rekvisitan du precis införskaffat och återanvända den året därpå. Istället för en årlig kostnad har du endast en startkostnad förutom eventuella kompletteringar som behöver göras. Kalas för barn kan vara svårare att återanvända, barnen blir äldre och deras tycke och smak utvecklas med åldern. I de fall kan du spara delarna som är oberoende av åldern såsom ballonger och ge bort de andra sakerna till en barnfamilj med yngre barn eller till förskolan.